МОНГОЛ ДАХЬ АЛБАН ЁСНЫ ТӨЛӨӨЛӨГЧИЙН ГАЗАР
Хүнсний бүтээгдэхүүнийг буруу хадгалах, тээж зөөвөрлсөнөөр тэдгээрт өвчин тараагч нян эсвэл хорт бодис нэвтрэн орно. Ийм бүтээгдэхүүнд хоолны хордлогын бүлэгт нэгдэх өвчлөлийг бий болгодог. Өөрөөр хэлбэл хорт бодис эсвэл эмгэг төрөгч бичил биетэн агуулсан хоол хүнс хэрэглэснээр бий болдог. Хоолны хордлого нянгийн ба нянгийн бус /химийн гаралтай / байдаг.
-Хоолны хордлогын шинж тэмдгүүд:
Хоолны хордлогын шинж тэмдгийн илрэх хугацаа нь хир зэрэг бохир хүнс хэрэглэснээс шууд шалтгаална. Хорт бодис агууулсан хоол идсэнээс болсон бол хагас цагийн дараа ч шинж тэмдэг нь илэрч , хэдэн өдрөөр үргэлжилж болно. Хоолны хордлогын шинж тэмдэг янз бүрээр илэрч болно. Хамгийн түгээмэл нь халуурах, хоолны дуршил буурах, нүд арьс салст шарлах /А гепатит -аар хордсон тохиолдолд / зэрэг байна. Цусан суулгын үед хүчтэй гүйлгэж өндөр халуурна. Хоолны хордлогын хамгийн аюултай хэлбэр нь ботулизмын хордлого. Энэ хордлогын шинж тэмдэг нь хараа муудах, бие сулрах, мэдрэлийн систем бүхэлдээ хүлээж авах чадваргүй ч байж болно. Энэ төрлийн хордлого нь хиам далайн бүтээгдэхүүн, түүнчлэн зөгийн балнаас ч болж үүснэ. Олон төрлийн мөөгөнд байдаг хорт бодис аюултай. Үүгээр хордсоноор дотор муухайрах, бөөлжих, хий юм үзэх, түүнчлэн саа дайрч болзошгүй.Пестицийн хордлогын дунд сульдаа, булчингийн таталт, шүлс их хэмжээгээр ялгарах гар хөл чичрэх зэрэг шинж тэмдэг илэрнэ.
Хоолны хордлого, халдвараас сэргийлэх:
-Хүнсний бүтээгдэхүүнээ баталгаатай газраас сонгож авах.
-Хүнсний бүтээгдэхүүнийг бүрэн болгож хэрэглэх.
-Болсон хоол хүнсийг дахин халаах, удаан хадгалсан хоолыг хэрэглэхгүй байх
-Халуун боловсруулалт хийсэн хүнсийг түүхий бүтээгдэхүүнтэй холихгүй байх
-Хоол хүнсийг бэлтгэх, хүмүүст аягалахдаа гараа зөв угааж үйлчлэх.
-Гал тогооны бүх хэрэгслийг цэвэр цэмцгэр байлгах, угаагаагүй аяга халбага дамжуулан хэрэглэхгүй байх, хүнсний бүтээгдэхүүний сав баглаа боодол нь цэвэр байх.
-Жимс жимсгэнийг угааж, хальсалж хэрэглэх.
-Хүнсний бүтээгдэхүүнийг зөв хадгалан хэрэглэх. Амархан муудах өндөг, хиам, кремтэй бүтээгдэхүүнийг зохих температурт хөргөгчинд хадгалах.
-Ундны ус хадгалах нөөцлөх сав нь угааж ариутгасан цэвэр байх.
-Хоорондоо үл нийцэх хүнсний бүтээгдэхүүнийг хольж идэхгүй байх.
Хэрэв бөөлжих, суулгах, халуурах толгой өвөдх зэрэг хоолны хордлого халдварын шинж тэмдэг илэрвэл яаралтай эмчид хандаж эмчлүүлэхийг анхааруулж байна.
Хэрэглэгдэх бүтээгдэхүүн:
а. Хлорофил: 1цайны халбагаар 250гр усанд өдөрт 3-4 удаа
б. Бифидофилус флора форс: 1ширхэгээр 2 удаа
в. Бифидофилус чуэбл: 1ширхэгээр 2 удаа (Хүүхдийн)
Дархлаа ба иммунитет, дархлаа, иммунитет, биеийн эсэргүүцэл, бие сульдах, өвчлөмтгий болох, дархлаа муудах, ядарч сульдах, тамирдах, архаг ядаргаа, дархлаа дэмжих, дархлаа гэж юү вэ? Амны хөндийн үрэвсэл, амны үрэвсэл, шүд цоорох, амны муухай үнэр, ам гэмтэх, буйл үрэвсэх, буйлны үрэвсэл, амны шарх, салст бүрхэвчийн үрэвсэл, хүүхдийн амны үрэвсэл, буйлнаас цус гарах, буйл үрэвсэх, амны хөндийн эмгэг, амны хөндийн ариун цэвэр, хүүхдийн ам гэмтэх Антибиотикийн хор уршиг, антибиотик, мөөгөнцөр, дисбактериоз, антибиотикийн хордлого, эмийн замбраагүй хэрэглээ, эмийн гаж нөлөө, эмийн хордлого, антибиотикийн гаж нөлөө Батгажилт ба арьсны үрэвсэл, батга батгажилт, нүүрэнд юм гарах, идээт үрэвсэл, арьсны тослогжилт, нуруу цээжний батга, насны онцлог Радикулит ба үе мөчний үрэвсэл, үе мөчний өвчин, үений үрэвсэл, яс ургалт, үе мөч өвдөх, нуруу өвдөх, өвдөгний үер өвдөх, гар үе мөч хөших